Kamu yönetimi; vatandaşı hizmetinin odağına almalı kamu hizmetlerini hızlı zamanında ve beklenilen kalitede sunmalı, kaliteyi tüm iş süreçlerine hakim kılmalı, hizmetlerin belirlenmesi ve sonrasında vatandaşı karar alma sürecine dahil etmelidir. Ayrıca; sivil toplum ve özel sektörü önemseyen kendisinin yapmasından çok toplumdaki kurumları yapabilir kılan yönetişim anlayışı sergilemelidir. Bu bağlamda kamu yönetimi; geleceğe yönelik stratejiler belirlemeli, uygulayabilmeli bilim ve teknolojideki gelişmeleri incelemeli ve bu gelişmeleri hızlı, kaliteli ve ucuz mal-hizmet sunmada kullanabilmelidir.
Kamu idarelerine 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve 5302 sayılı İl Özel İdare Kanunu ile stratejik plan hazırlama zorunluluğu getirilmiştir.
Niğde İl Özel İdaresi Stratejik Planı, il özel idarelerinin gelecekte artacak fonksiyonları ve kamu yönetim reformu dikkate alınıp, mevcut durum göz önünde bulundurularak oluşan yaklaşımlar çerçevesinde hazırlanmıştır.
Stratejik planın oluşumu esnasında; tüm yerel kuruluşlar, ilimizi içine alan bölgesel kalkınma öğeleri, sivil toplum örgütleri, üniversite ve diğer kamu kurumlarıyla ilin geleceği masaya yatırılmış, ilin gelecekteki ihtiyaçları tespit edilmiş ve bu ihtiyaçlar ışığında amaçlar belirlenmiştir.
Planlama ve yerleşik alanların iyileştirilmesi, sosyal yapı, eğitim-öğretim, sağlık, idari yapı, trafik ve ulaşım, kültür, turizm, çevre ve doğal kaynaklar çevre ilçeler ve köyler, kalkınma ve doğal sektörler ile afet ve acil durum yönetimine ait hedefler analiz edilerek bu alanlarda yapılabilecekler değerlendirilmiş ve planda yer almıştır.
Özel İdare stratejik planında tüm bu sektörlerin potansiyelleri göz önünde bulundurularak gelişme perspektifleri doğrultusunda stratejiler belirlenmiş, hedefler konulmuş, bu strateji ve hedefler somut faaliyet ve projelerle desteklenmiştir.
Yöneticiler, ortaya konulan bu planla amaçlarını ve bu amaçlara ulaşmak için konulan hedefleri, stratejileri Niğde kamuoyunun takdirine ve takibine sunmuşlardır.
Kamu kurumları faaliyetlerini orta ve uzun dönemi göz önünde bulundurup, planlama yaparak; geliştirilen planları ise belli bir süre sonra gözden geçirip tekrar iyileştirmeler yaparak sürdürecektir. Bu uygulama ülkemiz ve Niğde için yeni mücadele alanları ve yeni fırsatlar doğuracaktır. Tüm yöneticilerimizin ve uzmanlarımızın planlama alışkanlığı kazanmaları ile kaynakların daha dikkatli ve öncelikli alanlara yöneltilmesi mümkün olacaktır.
Planlama için yeterli zaman ayırmayan ülkeler, plansızlıktan doğan sorunların çözümü için çok daha fazla zaman harcamak zorunda kalmaktadırlar. Zaman ve kaynak israfını önleyebilmek için il düzeyinde de, gelecek nesillerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte yapılan planları uygulamaya koymak, kamu yönetiminin vazgeçilmezi olmalıdır.